Nieuwe zuinige wasmachine gebruikt slechts één glas water   

Is deze zuinige wasmachine een revolutionaire uitvinding op het gebied van energiebesparing?

Een milieu vriendelijke was machine is ontwikkeld door de universiteit van Leeds in Groot-Brittannië. De technologie werd ontwikkeld door Professor Stephen Burkinshaw van de Universiteit van Leeds. Hij heeft de voorbije 30 jaar gewerkt aan dit project. De geldschieter van het project was de IP group. Het project team beweert dat de machine milieuverantwoord en groen is en slechts één glas water nodig heeft om uw kleren te wassen. Het zou volgend jaar op de markt komen. Maar op dit moment zijn de wasmachines enkel beschikbaar in hotels en professionele stomerijen.

Wanneer komt hij op de consumentenmarkt?

Een gewone klant moet wachten tot dit product de gedomesticeerde zone bereikt. Er wordt beweerd dat de machine miljarden liters water per jaar kan uitsparen. Xeros is verantwoordelijk voor deze revolutionaire technologie. Xeros heeft ook een samenwerking ineengezet me GreenEarth Cleaning om de technologie in Noord-Amerika te verspreiden. GreenEarth Cleaning is ook een groot milieuvriendelijk stomerij-bedrijf.

Op dit moment zeggen de statistieken da we deze machine kunnen laten draaien met 90% minder water dan van de conventionele machines en 30% minder energie dan de huidige toestellen. Deze machine kan een milieu impact hebben die gelijk staat aan twee miljoen auto’s van de straat te halen.

Maar hoe is dit mogelijk?

In deze vorm wordt het werk van water vervangen door duizenden kleine herbruikbare nylon polymeer balletjes. Deze plastic balletjes trekken vuil aan en absorberen het onder vochtige omstandigheden. Stephen Burkinshaw zegt: “We hebben aangetoond dat het vele soorten alledaagse vlekken kan verwijderen waaronder koffie vlekken of vlekken afkomstig van lipstick met slechts een fractie van de hoeveelheid water die gebruikt wordt door conventionele machines.

Hoe functioneert deze wasmachine?

De technologie vereist een kleien hoeveelheid water en detergent om de kleren vochtig te maken en de vlekken lost te maken. Dit apparaat maakt ook de waterdamp die te balletjes toelaat om hun werk te doen. Als het wassen gedaan is dan vallen de balletjes door een plaat met gaten onderaan de spindel van de machine. Deze balletjes zijn herbruikbaar. Iemand kan ze tot wel honderd keer opnieuw gebruiken. Men heeft 20 kilogram balletjes nodig te samen met een glas water en detergent. De 20 kilogram balletjes kan je 100 keer gebruiken, een equivalent van 6 maanden aan wassen.

Een demonstratie werd gegeven op de Clean Show in New-Orleans tussen 18 juni en 21 juni. De balletjes werden geplaatst in een kleinere drum in een andere drum te samen met de vuile was, een kluts detergent en een beetje water. Terwijl de machine draaide maakte het water de kleren nat en maakt het detergent het vuil in de kleren los waarna de nylon polymeer balletjes het absorberen.

De balletjes hebben een kristallijnen structuur. Deze structuur maakt dat het oppervlak van de balletjes elektrisch geladen is zodat het vuil aantrekt. Wanneer de balletjes opgewarmd worden in een vochtige omgeving tot de temperatuur waar ze hun kristallijnen structuur verliezen en een amorf structuur krijgen. Nu wordt het vuil weggetrokken in de kern van het balletje waar het vast zit.

Het hele proces duurt zo’n 30 minuten tot de buitenste drum stopt met draaien. De binnenste drum bevat de kleren en de balletjes. De binnenste drum heeft een klein gat. Terwijl deze blijft ronddraaien, vallen de balletjes door dit gat, 99.95 procent van de balletjes worden opgevangen. De rest die blijft steken in de plooien van kleren valt er meestal uit als je de kleren uit de wasmachine haalt en een vacuüm zuig stok kan gebruikt worden om de balletjes uit zakken te halen en dergelijke.

Xeros chief executive Bill Weswater zei: “We houden de klant in het oog maar het zal even duren vooraleer we economisch succes boeken en we hopen dat ons commercieel succes als een springplank kan dienen om in de markt te geraken. We worden al aangemoedigd door de reactie van verschillende mensen maar het bewijs is voor de hand liggend, dit betekent dat we de machine kunnen laten draaien bij iemand thuis en de kosten kunnen rechtvaardigen.

Eindconclusie

We kunnen de conclusie trekken dat wanneer zo weinig water gebruikt wordt en de warme balletjes helpen om de was te drogen, er minder droogkast gebruik nodig zal zijn. Een milieu consultancy genaamd URS Corp schat dat dit de koolstofafdruk (CO2 footprint) op het milieu van onze planeet met 40% kan verkleinen d.m.v. dit soort efficiënte bestaande systemen voor het wassen en drogen van de was.Geef een reactie