Recordaantal energie overstappen 2016

Stijgende trend energie overstappers

energie overstappen trend

Nog nooit zijn er zoveel consumenten geswitcht van energieleverancier als in 2016. Een recordaantal van 16,8% is veranderd van leverancier in de afgelopen 12 maanden. Het aantal is daarmee verdubbeld sinds 2011. Volgens de Autoriteit Consumentenmarkt (ACM) en de Energiemonitor zal dit aantal energie overstappen de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Grote besparing op energierekening mogelijk

besparing op overstappen

Net zoals in de voorbije jaren kan men nog steeds veel besparen door naar een andere energiemaatschappij te switchen. De grootste besparing kan behaald worden door de groep consumenten die nog nooit is overgestapt. Afhankelijk van welke looptijd en aanbieding men kiest, kan de besparing oplopen tot boven de €300 per jaar!

Productaanbod en aantal energieleveranciers

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 telt men in Nederland meer dan 50 energieleveranciers. Deze bieden allemaal hun eigen soorten producten aan. We zien productaanbiedingen die verschillen in looptijd, duurzaamheid of d.m.v. aantrekkelijke welkomstpremies en welkomstcadeaus. Hierbij kiest de helft van de consumenten die overstappen voor een variabel contract voor onbepaalde tijd (het zogenaamde “slaperstarief”). We zien wel een stijging van de groep consumenten die tegenwoordig kiest voor een bepaalde tijd overeenkomst met een vast tarief voor stroom en gas voor 1 jaar, omdat dit vaak het voordeligst blijkt te zijn. 

energie aanbod op maat

Wat betaalt een Nederlands huishouden gemiddeld en waarvoor precies?

Een gemiddeld huishouden verbruikt volgens de laatste berekening in juli 2016, 1409 m3 gas en 3017 kWh elektriciteit. De gemiddelde jaarkosten kwamen daarmee uit op €1.550,-.
Het grootste gedeelte van de energierekening gaat nog steeds naar belastingen en overige overheidsheffingen (41%). De daadwerkelijke leveringskosten (stroom-, gas- en vastrechtkosten) beslaan 38,5% van de energienota. Een klein gedeelte van 20,5% is bedoeld voor de netbeheerkosten (meterhuur en bijdrage onderhoud gas en elektriciteitsnetwerk).

opbouw energienota

Overstapgedrag: overstappers stappen vaker over

Overstappers die al eerder zijn veranderd van energiemaatschappij, blijven dit ook doen. Maar liefst 64% van deze doelgroep ziet hier het voordeel van in en onderneemt actie. Over het algemeen beschouwt men een eerdere overstapervaring als positief. De meeste overstappen vinden plaats via deur aan deur verkopers, en de klantenservice of website van de leverancier zelf. Volgens het onderzoek van de ACM doet men dit vooral vanwege het gemakt dat de consument hierbij ervaart. Energie vergelijkingswebsites winnen ook steeds meer terrein, en de verwachting is dat dit kanaal uiteindelijk de overhand zal nemen in de nabije toekomst. Over het algemeen ervaart men het overstappen van energieleverancier als positief.

acm overstapgedragd

Waar moet je op letten bij het overstappen van energieleverancier?

1. Wanneer loopt je contract af?
Is het direct opzegbaar is (bijvoorbeeld een onbepaalde tijd contract) of loopt het contract binnen twee maanden af? Dan kan je direct aan de slag.

2. Wat is je jaarverbruik?
Zorg dat je je jaarverbruik weet. Dit kan je bijvoorbeeld vinden in je jaarrekening.

3. Wat is een aanbod op maat?
Voer bij prijsvergelijkers of de website van een leverancier je gegevens in om te zien wat jouw aanbod op maat is. Een aanbod op maat is een totale prijsaanbieding afgestemd op het laatst bekende en daadwerkelijke verbruik van een consument. Let hierbij op dat dezelfde producten bij verschillende aanbieders andere prijzen kunnen hebben.  Het kan voorkomen dat je huidige leverancier bij een prijsvergelijker het goedkoopste aanbod of korting heeft, maar alleen nieuwe klanten hiervoor in aanmerking komen.
Als je alle informatie goed hebt ingevuld, krijg je na het afronden van je online overstap een bevestiging per email en zegt je de nieuwe leverancier het huidige contract voor je op. Je hebt als consument altijd recht op
 een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen.  

Hoe kunnen we u helpen?

Wij bieden een unieke service aan met een energienota check.

Ja, ik wil weten hoeveel ik kan besparen op jaarbasis!