Energierekening 2017 stijgt vanwege netbeheerkosten

netbeheerkosten stijgen

ACM: Energierekening 2017 omhoog vanwege stijging netbeheerkosten

Volgens de Autoriteit Consumentenmarkt stijgen de kosten van de regionale netbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor de aanleg en onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk in Nederland, met gemiddeld €13,- euro per jaar per huishouden. De transportkosten bedragen eenvijfde deel van de totale energierekening.

ACM stelt de netbeheerkosten vast

De stijging zit hem in de transporttarieven voor gas (+€18), terwijl de netwerkkosten voor elektriciteit juist dalen (-€5). De ACM stelt deze tariefbesluiten vast en volgen de methodebesluiten op die zij in september al publiceerde. In deze methodebesluiten heeft de ACM van 2017 tot 2021 vastgesteld hoe hoog de kosten mogen zijn die energienetbeheerders mogen heffen.

Investeren in een veilig en kwalitatief gastransport

Nederland is opgedeeld in 10 gasregio’s en de tarieven verschillen hier en daar een beetje van elkaar. De gemiddelde landelijke stijging van de transporttarieven is vooral toe te schrijven aan de geplande vervanging van veel oude gasleidingen en aansluitingen. Om een veilige en kwalitatieve gaslevering te kunnen garanderen is het onderhoud en vernieuwing van het netwerk noodzakelijk.

Transport elektriciteit wordt goedkoper

De kosten voor het leveren van elektriciteit dalen juist het komende jaar. Dit komt door een meevaller omdat regionale netbeheerders juist minder kosten hebben gehad in de afgelopen jaren aan het netwerk en transporteren van elektriciteit. Daarnaast waren zij minder kwijt aan het transport over het landelijke hoogspanningsnet van TenneT. Daarom dienen de netbeheerders deze voorschotten weer terug te geven aan de eindverbruikers. Dit wordt verrekend door de netwerkkosten voor elektriciteit in 2017 te verlagen voor consumenten en bedrijven.

bron: ACM

Hoe kunnen we u helpen?

Wij bieden een unieke service aan met een energienota check.