Veelgestelde vragen

Het is van verschillende aspecten afhankelijk welke startdatum u dient te kiezen bij het overstappen naar een andere energieleverancier. U heeft de keuze tussen een zelf gekozen datum en ‘zo snel mogelijk’. De optie ‘zo snel mogelijk’ wordt voornamelijk aangeraden voor mensen die een contract voor onbepaalde tijd hebben en voor de groep waarvan het contract binnen een maand afloopt. Doorgaans heeft een energiecontract een opzegtermijn van een maand. Wanneer u de exacte verloopdatum van uw contract voor een vooraf bepaalde duur weet, dan kunt u de startdatum kiezen op een dag net na het verlopen van uw huidige energiecontract. Gelukkig kunnen wij dit allemaal ook voor u nagaan en u hierover informeren.

Bij de overstap naar een andere energieleverancier loopt de energielevering gewoon door. U hoeft er dus niet bang voor te zijn dat u zonder stroom komt te zitten. Het overstappen naar een andere energiemaatschappij is enkel een administratief proces.

Als u een contract bij een andere energiemaatschappij afsluit, zal deze nieuwe energiemaatschappij uw contract bij de vorige energiemaatschappij stopzetten. Hier hoeft u zelf niets voor te doen! Bij een verhuizing dient u uw contract bij uw huidige energiemaatschappij zelf stop te zetten.

Het is lastig om hier een duidend antwoord op te geven, omdat het per situatie verschilt wat uw mogelijkheden zijn. Onze professionals geven u graag een persoonlijk advies! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Door over te stappen naar een andere energiemaatschappij kunt u veel geld besparen, doordat uw jaarlijkse energierekening een stuk lager zal komen te liggen. Om aantrekkelijke aanbiedingen niet mis te lopen, is het raadzaam om aan het eind van ieder contract te controleren of u nog steeds het voordeligste energietarief heeft. Er zijn verschillende online tools waarmee u de tarieven van energiemaatschappijen met elkaar kunt vergelijken. Ook vindt u hier een overzicht van de aanbiedingen die zij u bieden.

Wanneer u ervoor gekozen heeft om over te stappen, zult u vrijwel meteen een bevestigingsmail krijgen. U hoort na deze bevestigingsmail binnen vijf tot zeven werkdagen een bevestiging te krijgen van de energieleverancier, dat het overstappen gelukt is.

Het is van uw contract afhankelijk, of u meteen over kunt stappen naar een nieuwe energieleverancier. Bij een contract voor onbepaalde tijd is dit altijd mogelijk en bij een contract voor een bepaalde tijd alleen aan het einde van uw contract. Houd altijd rekening met een opzegtermijn van een energiecontractie, die bij het merendeel van de energiemaatschappijen twee maanden is. Het is belangrijk om dit vooraf uit te zoeken, zodat u niet tegen onaangename verassingen aanloopt bij het overstappen naar een andere energieleverancier.

Heeft u momenteel een leegstaande woning in uw beheer die u wilt verhuren of verkopen? Het verschilt per situatie of het mogelijk is om hier een energiecontract voor af te sluiten, waarover onze professionals u graag meer vertellen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

In principe kunt u zo vaak overstappen als u zelf wilt, mits uw energiecontract dit vanzelfsprekend toelaat. Over het algemeen wordt consumenten aangeraden om aan het eind van hun contract te kijken naar goedkopere alternatieven. Vaak zijn de energietarieven veranderd, waardoor uw huidige energiemaatschappij wellicht niet meer het goedkoopst is. Houd hierbij rekening met de opzegtermijn van uw huidige contract.

Het is mogelijk om een energiecontract af te sluiten voor een tijdelijke woning. Let er hierbij op dat het verstandig is om te kiezen voor een ‘vrij opzegbaar’-contract, zodat u deze te allen tijde op kan zeggen zonder een boete te krijgen.

Overstappen naar een andere energiemaatschappij is relatief eenvoudig. Vaak is dit binnen een minuut geregeld! Zoek hiervoor eerst het meest gunstige energiecontract voor uw situatie, eventueel met hulp van onze professionals. Vervolgens kunt u het contract direct afsluiten en zal uw nieuwe energiemaatschappij voor de rest zorgen.

U bepaalt zelf naar welke energieleverancier u overstapt. Het is raadzaam om de verschillende energieleveranciers vooraf met elkaar te vergelijken, rekening houdend met de kosten, betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid.

Over het algemeen duurt het vier tot zes weken om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Uw nieuwe energiemaatschappij heeft namelijk tijd nodig om uw gegevens te verwerken en de zaken af te handelen met uw huidige energiemaatschappij. Daarbij heeft u standaard 14 dagen bedenktijd bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Wilt u direct kunnen beschikken over energie? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om een ‘spoedaanvraag’ te doen.

Dit verschilt per situatie, omdat energieleveranciers soms contracten aanbieden die niet gelden voor bestaande klanten. Het gaat in dit geval om energiecontracten tegen een actietarief. Om deze reden is het bijna nooit voordeliger om over te stappen naar een ander contract van uw huidige energieleverancier.

Wanneer u gebruik maakt van stads-, wijk- en blokverwarming staat de leverancier van uw warmte vooraf vast. Het is hierdoor niet mogelijk om over te stappen naar een andere energieleverancier. Let er bij stads-, wijk- en blokverwarming op dat u enkel een elektriciteitscontact afsluit, als u geen gebruik maakt van gas in uw woning. Mocht u wel gas gebruiken, dan dient u een contract voor zowel gas, als elektriciteit af te sluiten bij de energieleverancier in uw stad, wijk of blok.

Het is mogelijk om gas en elektriciteit bij twee verschillende energieleveranciers af te nemen. In de meeste gevallen is het echter voordeliger om beide vormen van energie af te nemen bij dezelfde leverancier.

Nee, dit is niet nodig. Uw nieuwe energiemaatschappij maakt namelijk gebruik van dezelfde meter en aansluiting.

Wanneer u momenteel nog geen slimme meter in uw woning gebruikt, dient u de meterstanden op te nemen. Het is voor een energiemaatschappij namelijk niet mogelijk om uw meterstanden automatisch uit te lezen in dit geval. U dient de meetgegevens zowel naar uw oude, als naar uw nieuwe energiemaatschappij toe te sturen. Dit is onder meer noodzakelijk voor het opmaken van de eindafrekening.

Het kan voorkomen dat u na het bevestigen van de overstap toch begint te twijfelen. In dit geval is het mogelijk om uw overstap tot 14 dagen na het ontvangen van de bevestiging van uw nieuwe energiemaatschappij te annuleren. Deze 14 dagen bedenktijd is wettelijk vastgelegd en geldt dus voor alle Nederlandse energiemaatschappijen.

In principe kunt u vanaf twee maanden voor het verlopen van uw contract overstappen naar een andere energiemaatschappij. Wanneer u een vrij contract heeft, kan dit vanzelfsprekend op ieder gewenst moment. Wilt u eerder overstappen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze professionals.

Nadat u heeft aangegeven dat u over wenst te stappen naar een nieuwe energiemaatschappij, zal de nieuwe energiemaatschappij uw huidige energiemaatschappij en de netbeheerder op de hoogte brengen. Per mail of per post krijgt u een bevestiging van het feit dat u een aanvraag heeft gedaan om over te stappen. In sommige gevallen zal uw huidige of nieuwe energiemaatschappij u naar de meterstanden vragen.

Hoe kunnen we u helpen?

Wilt u weten hoe u thuis kunt besparen. Ga naar onze 101 bespaartips!

“Iedere consument wil kunnen besparen op de energiekosten. Wij zijn er dan ook voor iedereen: particuliere en zakelijke consumenten.”

H. Eddaoudi
oprichter & initiatiefnemer

Vraag een vrijblijvend bespaar adviesgesprek aan