101 Energie Bespaartips

Samen slimmer worden in energie

Besparen op energie is altijd tweeledig. Enerzijds kan men een hoop besparen door samen slim in te kopen als energiecollectief. Daarnaast kan ook flink bespaard worden door bijvoorbeeld slimmer om te gaan met apparaten en sluipverbruik. Wij delen graag onze 101 energie bespaartips met u zodat u op een eenvoudige maar doeltreffende manier uw energiegedrag kunt veranderen. Wij denken niet alleen mee met uw portemonnee, maar willen ook graag bijdragen aan een schonere wereld voor onze kinderen!

 1. Let bij het energieverbruik als je een (nieuwe) wasmachine koopt.
  Wasmachines zijn veelgebruikers van energie. Onderling kan het verbruik echter enorm verschillen. Dit kun je makkelijk terugzien aan de hand van het verplichte energielabel. Een wasmachine kan dus misschien goedkoop zijn in de aanschaf, maar op de lange termijn juist een stuk duurder door de hoge energiekosten. Aan de andere kant kan een ‘dure’ wasmachine met een goed energielabel juist een slimme aanschaf zijn.
 1. Kies voor een hotfill-wasmachine.
  Een hotfill-wasmachine is een wasmachine die is aangesloten op een warmwaterkraan. Hierdoor hoeft het water niet door de machine zelf verwarmt te worden, wat scheelt in het stroomverbruik.
 1. Was op een lagere temperatuur.
  Dit is waarschijnlijk de bekendste bespaartip voor wasmachines. Met de huidige generatie wasmachines is het vaak niet noodzakelijk om je kleren heel warm te wassen. Zo kun je de was die je normaal op veertig graden zou wassen, ook prima op dertig graden houden. Een was van zestig graden, doet het vaak ook goed op veertig. Het wordt net zo schoon en je bespaart op je energierekening.
 1. De eco-stand gebruiken met vieze was.
  Veel wasmachines beschikken over een spaarstand of eco-stand. Als je deze functie gebruikt duurt de wasbeurt langer, maar gebruik je wel minder warm water. Dit betekent dat je minder energie gebruikt en dus goedkoper uit bent.
 1. Maak je gebruik van een piek- en daltarief?
  Probeer je wasmachine dan zoveel mogelijk in de daluren te gebruiken. Op deze manier bespaar je natuurlijk geen energie, maar door het lage energietarief bespaar je wel flink op je rekening.
 1. Zet de wasmachine na het wassen helemaal uit als er nog lampjes blijven branden.
  Na afloop van het wassen kun je de wasmachine het beste helemaal uitzetten. Let er vooral op dat er geen lampjes blijven branden. Het is zonde van de energie om de wasmachine aan te laten.
 1. Doe je wasmachine zo vol mogelijk.
  Door je wastrommel zo vol mogelijk te doen, hoef je uiteraard minder wassen te draaien. Hierdoor gebruik je minder energie en bespaar je bovendien ook veel tijd.
 1. Gebruik ‘kleurdoekjes’ om verschillende wassen te combineren.
  Je kunt tegenwoordig speciale ‘kleurdoekjes’ kopen op de markt. Deze gaan het verkleuren van kleding tegen als je ze bij je was stopt. Hierdoor kun je verschillende soorten en kleuren kleding door elkaar heen wassen, waardoor je de wasmachine minder hoeft te gebruiken.
 1. Zonlicht kost niets.
  Probeer je was zoveel mogelijk buiten op te hangen. Drogers maken je kleren snel droog, maar ze verbruiken daarvoor wel veel energie. Als je een kwart van je kleren, die je normaal in de droger stopt, in de zon laat drogen bespaar je als snel zo’n 150 kWh. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 30 euro per jaar.
 1. Zorg dat de was die je strijkt niet te droog wordt.
  Het strijken gaat namelijk makkelijker als de was nog vochtig is.
  Het is veel makkelijker om kleding te strijken die nog een beetje vochtig is. Bovendien heeft dit nog een extra voordeel. Zo hoef je de droger én het strijkijzer niet zo lang te gebruiken.
 1. Let op het energieverbruik als je een (nieuwe) droger koopt.
  Binnen je huishouden is een droger één van de grootste energieverslinders. Het energielabel van je droger kan dus een flinke impact hebben op de energierekening die je uiteindelijk krijgt. Bij aanschaf van een nieuwe droger loont het dus zeker om er eentje te kopen met een A-label.
 1. Gebruik zoveel mogelijk het daltarief, als je gebruikmaakt van een piek- en daltarief.
  Op deze manier bespaar je natuurlijk geen energie, maar door het lage energietarief bespaar je wel flink op je rekening.
 1. Laat de wasmachine de was eerst goed centrifugeren.
  Door je was eerst goed te centrifugeren met de wasmachine komt deze er al een stuk minder nat uit. Hierdoor verminder je het werk dat je droger nog moet doen om je was helemaal droog te krijgen en gebruik je in totaal minder energie.
 1. Zet de droger na het wassen helemaal uit als er nog lampjes blijven branden.
  Na afloop van het wassen kun je de droger het beste helemaal uitzetten. Let er vooral op dat er geen lampjes blijven branden. Sluipverbruik kost namelijk ook energie en dus geld.
 1. Let op het energieverbruik als je een (nieuwe) vaatwasser koopt.
  Er bestaat een groot verschil in energiegebruik tussen de verschillende modellen vaatwassers. Als je goed let op het energielabel bij het aankopen van een nieuw exemplaar, zorg je voor een flink lagere energierekening in de toekomst.
 1. Eerst de vaatwasser goed vullen, voordat je hem aanzet.
  Als je de vaatwasser pas aan zet als hij vrijwel helemaal vol is, hoef je hem dus ook minder te gebruiken. Bij een energieverslinder als een vaatwasser zorgt dit op de lange termijn voor een flinke besparing in je verbruik.
 1. Draai geen warm programma als dit niet nodig is.
  Een vaatwasser heeft diverse standen met verschillende temperaturen. Hoe groter en viezer de vaat, hoe hoger de stand die je nodig hebt. Dit betekent dat je voor een kleine vaat geen warm en lang programma nodig hebt. Gebruik de hoge temperaturen alleen bij een echt grote vaat.
 1. De vaatwasser zoveel mogelijk tijdens het daltarief aanzetten als je hier gebruik van maakt.
  Je kunt flink bezuinigen op je energierekening door juist dan je vaatwasser zoveel mogelijk aan te zetten. Hiermee bespaar je uiteraard geen extra energie.
 1. Zorg dat er geen lampjes blijven branden als je de vaatwasser uit zet.
  Na het wassen kun je de vaatwasser het beste helemaal uitzetten. Let er goed op dat hij niet ‘stiekem’ op de spaarstand blijft staan.
 1. Doe de koelkast zo veel mogelijk gesloten.
  Een koelkast warmt snel op als je de deur open laat staan. Dit komt omdat het temperatuurverschil met je woonkamer vaak erg groot is. Hoe korter je hem open houdt, des te minder je koelkast daarna weer moet afkoelen.
 1. Zorg dat je koelkast goed sluit.
  Zorg dat de rubbers goed schoon blijven, zodat de koelkast goed kan sluiten. Is dit niet het geval, vervang dan eventueel de rubbers die voor de afsluiting zorgen. Als de rubbers aan de binnenkant van je koelkastdeur versleten zijn kunnen er kleine kiertjes ontstaan. Hierdoor verdwijnt de koele lucht uit je koelkast en warmt hij op. Om op temperatuur te blijven verbruikt je koelkast vervolgens extra veel energie.
 1. Let goed op het energieverbruik als je een (nieuwe) koelkast koopt.
  Een koelkast is een van de grootverbruikers in je huist. Hij staat namelijk altijd aan en verbruikt dus altijd energie. Door een koelkast met een laag energielabel te kopen, kun je flink besparen op je energierekening.
 1. Zet de koelkast precies waterpas.
  Bij een koelkast die niet helemaal waterpas staat, kan de deur gaan kieren. Hierdoor ontsnapt de koele lucht van de koelkast naar buiten en moet hij extra gaan koelen om op temperatuur te blijven.
 1. Maak van je koelkast geen iglo.
  Een koelkast hoeft niet kouder te zijn dan zes graden om de producten voldoende te koelen. Zet je de koelkast dus op een koelere stand dan verbruik je eigenlijk onnodig energie.
 1. Laat je eten eerst koud worden voordat je het in de koelkast zet.
  De lucht in je koelkast warmt op als je er iets warms in zet. De koelkast moet hierdoor extra hard werken om weer af te koelen. Laat je eten eerst even staan, voordat je het in de koelkast zet. Hierdoor verbruik je minder energie.
 1. Je eten in de koelkast laten ontdooien.
  Als je een product uit je vriezer wilt laten ontdooien, dan is het een idee om het eerder uit je vriezer te halen en in je koelkast te laten ontdooien. Hier ontdooit het langzamer, maar je helpt wel je koelkast met koelen waardoor je energie bespaart.
 1. Af en toe de condensor aan de achterkant van de koelkast schoon maken.
  Aan de achterkant van je koelkast vind je de condensor. Deze vergeet je makkelijk bij het schoonmaken, wat niet slim is. Met een stoffige condensor kan je koelkast namelijk minder goed koelen, waardoor hij meer energie verbruikt.
 1. Niet een te grote koelkast kopen.
  Groot is niet altijd beter. In ieder geval niet voor je energierekening. Koop geen grote koelkast als je die niet nodig hebt.
 1. De koelkast uitzetten als je op vakantie gaat.
  Als je een paar weken of langer op vakantie gaat, zullen veel producten niet meer goed zijn als je thuis komt. In dit geval kun je de koelkast beter zo veel mogelijk leegruimen en daarna helemaal uitzetten. Hierdoor bespaar je uiteraard veel energie. Zorg er wel voor dat je de koelkastdeur op een kier zet om vervelende geurtjes en schimmels te voorkomen.
 1. Geen tweede koelkast gebruiken.
  Vooral voor grote gezinnen is het handig om een tweede koelkast te hebben. Zo kun je extra veel eten kwijt, maar het verbruikt natuurlijk ook twee keer zoveel energie. Koop geen tweede koelkast als je die niet nodig hebt, of zet hem in ieder geval uit. Zo bespaar je veel energie.
 1. Zorg dat je koelkast niet te dicht tegen de muur aan staat.
  Tijdens het koelen geeft de achterkant van je koelkast warmte af. Zorg ervoor dat hij tien centimeter van je muur af staat. Is dit namelijk niet het geval, dan kan de warmte niet goed weg en gaat je koelkast minder goed werken.
 1. Je vriezer af en toe ontdooien zodat er geen ijslaag ontstaat.
  In vriezers ontstaat snel een laagje ijs. Dit kost veel extra energie, wat je kunt voorkomen door je vriezer af en toe te ontdooien (advies minimaal 1x per half jaar).
 2. Zorg er voor dat je vriezer goed dicht gaat.
  Zorg hiervoor dat de rubbers schoon zijn en blijven. Als dit niet zo is kun je het beste de rubbers vervangen. Als de rubbers van je vriezerdeur versleten zijn, kan dit zorgen voor scheurtjes. Hier kan vervolgens warme lucht door ontsnappen, waarna je vriezer extra hard moet koelen.
 1. Let op het verbruik van energie als je een (nieuwe) vriezer koopt.
  Omdat je vriezer in principe altijd aan staat, verbruikt hij ook altijd energie. Het is daarmee een van de meest energieverbruikende apparaten in huis. Door bij het kopen van een nieuwe vriezer te letten op het energielabel kun je op de lange termijn veel energie en dus geld besparen. Zelfs als de aanschafprijs van de vriezer in verhouding wat hoger is.
 1. Je vriezer waterpas zetten.
  Bij een vriezer die niet helemaal recht, sluit de deur niet helemaal goed af. Hierdoor ontsnapt er koude lucht naar buiten, waardoor de vriezer extra hard moet koelen om op temperatuur te blijven. Dit kost uiteraard flink wat extra energie.
 1. Hou je vriezer zoveel mogelijk gesloten.
  Er is uiteraard een groot verschil tussen de temperatuur in de vriezer en die van je keuken. Hoe langer je de vriezer open laat, hoe harder de vriezer daarna weer moet koelen om op temperatuur te blijven. Zorg er dus voor dat je de vriezer zo kort mogelijk open houdt.
 1. Stel je vriezer niet te koud af.
  Je kunt bij je vriezer zelf instellen hou koud hij moet zijn. In principe hoeft hij nooit kouder te staan dan -18 graden. Heb je hem toch kouder staan, dan verbruikt je vriezer meer energie dan noodzakelijk. Het kan dan slim zijn om hem een tandje terug te zetten.
 1. Laat je warme eten eerst afkoelen voordat je het invriest.
  Als je een nog warm product in de vriezer zet, moet die extra hard koelen. Het warme eten geeft namelijk warme lucht af. Laat je eten eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de vriezer zet. Hier verbruik je een stuk minder energie.
 1. Zorg ervoor dat je de condensator van de vriezer regelmatig schoon maakt.
  Aan de achterkant van je vriezer vind je de condensator. Deze is belangrijk bij het koelen van je vriezer. Als hij stoffig wordt kan de condensator minder goed werken, waardoor ook je vriezer minder goed werkt en extra energie verbruikt. Vergeet de condensator niet tijdens het schoonmaken om energie te besparen.
 1. Niet een te grote vriezer kopen.
  Hoe groter de vriezer, hoe meer hij verbruikt. Heb je geen groot gezin en is je vriezer maar voor de helft gevuld? Dan kun je flink besparen op je energierekening door een kleinere te kopen.
 1. De vriezer niet te dicht tegen de muur aanzetten.
  De achterkant van je vriezer mag niet direct tegen de muur aanstaan. Hier komt namelijk de warmte vrij die ontstaat tijdens het koelen. Staat je vriezer pal tegen de muur aan, dan kan de warmte niet goed weg en werkt de vriezer minder effectief.
 1. Niet meer water gebruiken dan noodzakelijk bij het koken.
  Grote hoeveelheden water kosten meer energie en tijd om aan de kook te raken. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik niet te veel.
 1. Het deksel op de pan houden tijdens het koken.
  Koken met het deksel op de pan is de meest effectieve methode om het eten goed en snel gaar te krijgen. Hierdoor verbruik je dus ook minder energie. Hou het deksel dus waar mogelijk op de pan.
 1. Bij elektrisch koken een pan gebruiken die plat is.
  Dit zorgt voor een optimaal gebruik van de warmte. Een elektrische kookplaat werkt het beste als hij volledig in contact staat met de bodem van de pan. Hierdoor wordt je pan extra snel warm en het eten sneller gaar. Hierdoor hoef je minder lang te koken en bespaar je dus energie.
 1. Een waterkoker gebruiken om warm water te koken.
  Wanneer je elektrisch kookt is het voordeliger om water te koken met een waterkoker, dan met een elektrische kookplaat. Dit is overigens niet het geval wanneer je op gas kookt.
 1. Zet je elektrische kookplaat uit voordat het eten helemaal klaar is.
  Een keramische kookplaat is een soort elektrische kookplaat. Dit is een materiaal dat warmte erg goed vasthoud. Ook als je hem uitzet kun je dus nog rustig even doorkoken.
 1. Niet een te grote pan gebruiken.
  Bij het koken verwarm je altijd de hele pan. Als je voor een klein gerecht dus een grote pan gebruikt, verspil je een boel energie. Gebruik dus geen grote koekenpan als je een ei wilt bakken.
 1. Tijdig de afzuigkap uitzetten.
  Niet alleen de kookgeuren verdwijnen via de afzuigkap. Ook de warmte verdwijnt met de afzuigkap aan. Zet hem dus uit als het niet langer nodig is. Behalve dat de afzuigkap zelf energie verbruikt, verlies je ook de warmte uit je keuken.
 1. Zet het klokje op elektrische apparaten uit.
  Als je in jouw magnetron of oven een klokje hebt, kun je er ook voor kiezen om de instellingen te veranderen zodat hij niet meer automatisch aan staat.
 1. De oven open zetten nadat je hem hebt gebruikt.
  Als je de oven gebruikt op een koude dag, dan kun je hem na afloop open laten om de oven als extra kachel te gebruiken. Zo hoeft je verwarming iets minder hard te werken.
 1. De verwarming uitzetten in kamers die waar je weinig komt.
  Dit kun je doen als het niet vriest. Laat de verwarming anders op de spaarstand staan om te voorkomen dat je verwarming bevriest.
 1. Kamerdeuren zoveel mogelijk gesloten houden.
  Als je selectief kamers in je huis wel of niet verwarmt kun je veel warmte verliezen als je de deur open laat staan naar een onverwarmde ruimte. Hou de deuren zoveel mogelijk gesloten om je warmte niet te verliezen.
 1. Aan een lagere temperatuur wennen in je huis door de kachel lager zetten.
  Je kunt al snel zo`n 6 tot 8 procent besparen op je verwarmingskosten door de kachel een graad lager te zetten. In het begin zul je daar ongetwijfeld aan moeten wennen, maar je lichaam zal zich al snel gaan aanpassen.
 1. Sloffen dragen in huis.
  In de winter is je vloer vaak koud. Dat komt omdat warme lucht opstijgt en je vloer dus als laatste warm wordt. Door sloffen te dragen blijven je voeten lekker warm, waardoor de kachel minder hoog hoeft.
 1. Dekens op de bank leggen.
  De beste warmte produceer je met je eigen lichaam. Door op de bank onder een deken te gaan liggen blijf je lekker warm en hoeft de kachel minder hoog te staan.
 1. De kachel `s nachts uit zetten.
  Of anders heel laag. Als je een lekker warm bed hebt, hoef je uiteraard niet ook nog de verwarming aan te hebben. Alleen als het buiten onder nul is, is het verstandig om hem lichtjes aan te laten staan. Voor de rest kan de verwarming gewoon uit.
 1. Je verwarming op tijd op de nachtstand zetten.
  Ook als je de verwarming uit zet, duurt het nog even totdat het koud wordt. Op deze manier kun je flink besparen op je verwarmingskosten.
 1. De verwarming niet hoog aan zetten als je weg bent.
  Waarom zou je voor niets stoken als je niet thuis bent?
 1. Een HR-ketel gebruiken.
  Koop een HR-ketel als je een andere CV-ketel nodig hebt. HR staat voor Hoog Rendement. Een dergelijke ketel haalt het vocht uit de gassen die vrijkomen bij de verbranding. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om water te verwarmen dat door je verwarming stroomt.
 1. Een modulerende thermostaat gebruiken.
  Met een modulerende thermostaat kun je flink energie besparen. Deze zorgt er namelijk voor dat je thermostaat niet ineens op volle toeren gaat draaien als de kachel vol wordt aangezet, maar je huis zo effectief mogelijk wordt opgewarmd wat energie betreft. Staat je thermostaat vol open dan verbruikt hij een stuk meer gas.
 1. Je CV-pomp een stuk lager zetten.
  Je CV-pomp hoeft niet op volledige snelheid te werken als je kachel niet of nauwelijks gebruikt. Vind uit wat de beste stand is om effectief met je energie om te gaan.
 1. Een ketel kopen die past bij de grote van je huis.
  Hoe groter je huis, hoe groter de CV-ketel die je nodig hebt. Kies dus het juiste model voor je huis. Een ketel met teveel vermogen zorgt voor extra onnodig energieverbruik.
 1. De waakvlam uitzette van je ketel in de zomer.
  Veel  CV-ketels die al wat ouder zijn hebben een waakvlam. In de zomer, of in periodes dat je niet thuis bent, kun je deze uitzetten.
 1. Je gaskachel goed onderhouden en ventileren.
  Een gaskachel komt met een gebruiksaanwijzing. Als je hem niet goed onderhoudt en ventileert zal hij minder effectief werken. Dit kan je een hoop extra energieverbruik kosten en je huis wordt minder snel warm.
 1. Geen open haard gebruiken.
  Een open haard werkt natuurlijk alleen met een schoorsteen. Gebruik je deze niet, dan werkt de schoorsteen als een afvoerroute voor warme lucht. Sluit de luchttoevoer van je open haard goed af als je hem niet gebruikt.
 1. Zo min mogelijk een elektrische kachel gebruiken.
  De normale verwarming is een stuk effectiever wat energieverbruik betreft. Gebruik liever geen elektrische kachel, behalve als het echt nodig is.
 1. Zoveel mogelijk dubbel glas.
  Ten opzichte van dubbel glas isoleert enkel glas enorm slecht. Ondanks dat dubbel glas een stuk duurder is in de aanschaf dan enkel glas is de besparing op je energieverbruik erg hoog.
 1. De gordijnen dicht doen.
  Gordijnen zijn erg handig om de warmte in je huis te isoleren. Houd wel in de gaten dat je gordijnen niet voor de radiators hangen.
 1. Het dak isoleren.
  Warme lucht stijgt op. Is je dak dan niet helemaal luchtdicht dan moet je extra hard stoken om je huis warm te houden, wat veel extra gas en geld kost. Je dak goed isoleren is dus een verstandige investering.
 1. Spouwmuren isoleren.
  Een spouwmuur is een muur met aan de buitenkanten een dunne laag, met daar tussen een luchtruimte van ongeveer zes centimeter. Als je deze loze ruimte opvult met isolatiemateriaal gaat de kou veel minder snel door de muren heen en blijven de verwarmde kamers lekker warm.
 1. De gevels isoleren.
  Via de muren aan de buitenkant van je huis kan veel warmte verloren gaan als ze niet goed geïsoleerd zijn. Het is op verschillende manieren mogelijk om je gevels te isoleren: van binnenuit of van buitenaf. Voor advies op maat kun je het beste een expert raadplegen.
 1. Radiatorfolie gebruiken.
  Bij een verwarmingsplaat die tegen de muur aanstaat verdwijnt veel warmte in de muur. Dat is natuurlijk zonde van de energie en warmte. Dit kun je voorkomen door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen. Deze weerkaatst de warmte waardoor het gewoon in de kamer terecht komt.
 1. Rolluiken gebruiken.
  Net zoals gordijnen zijn ook rolluiken handig voor het isoleren van je huis. Hierdoor verdwijnt er aanzienlijk minder warmte via de ramen.
 1. De verwarmingsbuizen isoleren.
  Al bij het transport van het warme water door de buizen van je CV kan er veel warmte verloren gaan. Vooral als ze door koude ruimtes lopen. Door de buizen met speciaal isolatiemateriaal te bedekken kun je dit tegengaan en het energieverbruik van je CV beperken.
 1. Tochtstrips gebruiken.
  Via de kieren van ramen en deuren gaat vaak veel warmte verloren. Door hier tochtstrips te plaatsen kun je dit tegen gaan.
 1. Goed op het energieverbruik letten wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt.
  Het ene apparaat is het andere niet. Door bij de aanschaf goed te letten op het energieverbruik kun je flink besparen op je stroomrekening.
 1. Elektrische apparaten niet op stand-by laten staan.
  Elektrische apparaten hebben vaak een stand-by stand. Als je hem hierop laat staan, is er sprake van sluipverbruik.
 1. Stekkerdozen gebruiken waarmee je veel apparaten in één keer kunt uitschakelen.
  Als je sluipverbruik door elektrische apparaten tegen wil gaan, is het verstandig om ze allemaal aan te sluiten op een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar. Ga je `s avonds naar bed dan kun je in één keer alle apparaten uitschakelen.
 1. Een thermoskan gebruiken om je koffie warm te houden.
  Veel koffiezetapparaten hebben een speciaal warmhoudplaatje om de koffie in de pot warm te houden. Het is veel efficiënter als je de warme koffie in een thermoskan schenkt en het koffiezetapparaat uitzet.
 1. Niet meer water koken dan nodig voor je kopje thee.
  Vaak kook je veel te veel water als je een kop thee zet. Een gemiddelde kop thee is ongeveer 200 milliliter. Meer heb je niet nodig.
 1. Geen bewegende screensaver gebruiken op je computer.
  Heb je een bewegende screensaver op je computer, dan verbruik je meer energie dan wanneer je geen screensaver hebt. Wil je energie besparen? Kies er dan voor om het beeldscherm uit te schakelen.
 1. Het beeldscherm uitzetten als je iets download.
  Als je een groot programma aan het downloaden bent, maar verder de computer niet gebruikt, dan kun je rustig het beeldscherm uit zetten. Op deze manier bespaar je energie.
 1. De helderheid (brightness) van je beeldscherm niet te hoog zetten.
  De hoeveelheid stroom die het beeldscherm van je computer gebruikt hangt voor een deel af van de instellingen. Vooral het aanpassen van de helderheid van je scherm aanpassen kan flink schelen in het verbruik. Meer licht kost namelijk ook meer energie. Zet je beeldscherm niet lichter dan noodzakelijk.
 1. Laad elektrische apparaten niet langer op dan noodzakelijk.
  Het is het beste voor zowel je energierekening als apparaat om deze direct na het opladen uit het oplaadpunt te verwijderen. Dit geldt niet alleen voor je mobiele telefoon, maar ook voor bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel of een kruimeldief.
 1. Haal de opladers uit het stopcontact als je ze niet nodig hebt.
  Opladers die in het stopcontact zitten, maar niet worden gebruikt, kosten ook energie. Je kunt dit sluipverbruik makkelijk voorkomen door ze eruit te halen. De oplader van je mobiel is hier een goed voorbeeld van.
 1. Gebruik zo weinig mogelijk apparaten die warm worden.
  Als een elektrisch apparaat warm wordt tijdens het gebruik, betekent dit dat de energie niet effectief wordt gebruikt. Vaak vreten deze apparaten ook veel stroom. Gebruik ze zo weinig mogelijk.
 1. Zoveel mogelijk apparaten uit het stopcontact halen als je op vakantie gaat.
  Het is zonde om stroom te verbruiken als je op vakantie bent. Haal dus zoveel mogelijk apparaten uit het stopcontact. Om bepaalde ruimtes volledig uit te schakelen kun je eventueel ook sommige stoppen omzetten in de meterkast.
 1. Nooit het licht onnodig aan laten staan.
  Het is een goede gewoonte om het licht direct uit te schakelen als je een kamer verlaat. Lampen die onnodig aan staan gaan sneller stuk en verbruiken zonder reden stroom.
 1. Geen gloeilampen gebruiken, maar spaarlampen of ledlampen.
  Vooral bij lampen die vaak aan staan is het slim om energiezuinige lampen te gebruiken. De gloeilamp is inmiddels niet meer te koop, maar wellicht heb je er nog een aantal over in je huis. Het kan de moeite waard zijn om dit te controleren en ze te vervangen door zuinige lampen.
 1. Overweeg een zwakkere lamp te gebruiken als je een lamp hebt met een dimmer die je nooit op de sterkste stand gebruikt.
  Een dimmer kan erg handig zijn als je de sterkte van het licht aan wilt kunnen passen. Qua energieverbruik zijn ze echter een stuk minder fijn. Dit komt omdat het energieverbruik voornamelijk wordt bepaald door het maximale vermogen van de lamp. Gebruik je de maximale stand maar zelden, dan is het slim om de lamp te vervangen door een zwakker en energiezuiniger exemplaar.
 1. Zo min mogelijk halogeenverlichting gebruiken.
  Halogeenverlichting heeft een erg goede kwaliteit. Die komt echter wel met een hoge prijs. Halogeenverlichting verbruikt namelijk veel meer stroom dan een spaarlamp of een ledlamp. Denk dus goed na voordat je er eentje gebruikt.
 1. De warme kraan niet onnodig laten lopen.
  Als je warm water wilt gebruiken moet dit altijd eerst worden opgewarmd. Dat kost uiteraard energie. Zet de warme kraan alleen open als je het echt nodig hebt en draai hem daarna gelijk weer dicht.
 1. Een teil gebruiken voor de afwas.
  Heb je een wat grotere afwas? Dan is het een stuk voordeliger om een teil met warm water en een sopje te gebruiken in plaats van een lopende warme kraan. Kijk eerst hoeveel je moet afwassen voordat je besluit hoe je dit gaat doen.
 1. Repareer je kraan als deze lekt.
  Een lekkende kraan verbruikt onnodig veel water dat voor niets is opgewarmd. Zonde van de energieverspilling.
 1. Een perlator (schuimstraalmondstuk) gebruiken.
  Een perlator staat ook wel bekend als een schuimstraalmondstuk. Zo`n perlator bespaart veel water en bij het gebruik van warm water dus ook energie. Veel kranen hebben tegenwoordig al een perlator, maar het is zeker de moeite waard om dit te controleren.
 1. Een waterbesparende douchekop gebruiken.
  Minder warm water kost minder energie. Met een warme douche loopt het gas- en het waterverbruik snel op. Hier kun je op besparen door een waterbesparende douchekop te gebruiken.
 1. Korter douchen.
  Uiteraard kan het heel fijn zijn om lekker lang onder de warme douche te staan, totdat je de energierekening krijgt. Wil je hierop besparen, dan kun je er voor kiezen om minder lang te douchen.
 1. Bij de sportvereniging of op je werk een douche nemen.
  Waarom zou je het niet gebruiken als het kan? Heb je de mogelijkheid om te douche op je werk of bij je sportvereniging, dan kun je flink besparen op warm water en dus op je energierekening.
 1. Minder vaak een warm bad nemen.
  Het kan heel fijn zijn om in een lekker warm bad te liggen, maar je hebt er wel enorm veel warm water voor nodig. Wat dat betreft is douchen een stuk zuiniger.
 1. Plaats je boiler, geiser of ketel op een zo strategisch mogelijke plek.
  Het transport van warm water van je boiler, geiser of ketel naar de kraan kost veel energie. Ben je van plan om een nieuwe te laten plaatsen, kies er dan een strategisch slimme plaats voor uit. Behalve dat je dan minder energie verbruikt, hoef je ook minder lang te wachten totdat er warm water uit je kraan stroomt.
 1. Gebruik een tijdschakelaar om je close-in boiler uit te schakelen.
  Een close-in boiler gebruik je om snel warm water uit de kraan te krijgen, bijvoorbeeld in de keuken. Het nadeel is dat zo`n boiler een waakvlam heeft die altijd aan staat. Met een tijdschakelaar kun je de boiler uitzetten als je hem toch niet nodig hebt. Bijvoorbeeld `s nachts als je in bed ligt of als je op vakantie gaat.
Hoe kunnen we u nog meer helpen?

Wij bieden een unieke service aan met een gratis energienota check.

“Iedere consument wil kunnen besparen op de energiekosten. Wij zijn er dan ook voor iedereen: particuliere en zakelijke consumenten.”

H. Eddaoudi
oprichter & initiatiefnemer

Vraag een vrijblijvend bespaar adviesgesprek aan