Energie vergelijken

De energiemarkt

energie vergelijken

De energiemarkt werd begin deze eeuw (1 juli 2004) vanuit de overheid geliberaliseerd , om een sterkere marktwerking en een onafhankelijke energie- en netbeheerdertak op te zetten. Dankzij deze marktwerking is er meer concurrentie ontstaan en heeft een eindgebruiker meer keus gekregen. Sindsdien zijn er veel energiemaatschappijen bijgekomen, waarvan Delta, Essent, Eneco en Nuon de traditionele vier zijn. Zij wekken nog steeds hun eigen energie op, waarmee ze verschillen van de kleinere nieuwkomers. Deze nieuwkomers kopen hun energie voornamelijk in en verhandelen dit door aan de consument.

Het verschil tussen netbeheerder en energiemaatschappij

Er zit een groot verschil tussen een netbeheerder en een energiemaatschappij, ook al is dat niet voor iedere consument duidelijk. Deze onduidelijkheid komt mede door het feit dat de netbeheerder vroeger ook uw leverancier van gas en elektriciteit was. Een netbeheerder is tegenwoordig voornamelijk verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het stroom- en gasnet in Nederland. Voorbeelden van netbeheerders zijn Liander, Stedin Enexis en Delta. Zij opereren in verschillende delen van Nederland, wat wil zeggen dat er in een plaats nooit meerdere netbeheerders actief zijn.

Betaal ik teveel voor mijn energie?

energie vergelijken

Sinds de energiemarkt geliberaliseerd is kan elke consument zelf bepalen van welk energiebedrijf hij of zij gas en elektriciteit betrekt. Energiemaatschappijen proberen klanten te werven met aantrekkelijke tarieven, welkomstpremies en bonussen. Als klant kunt u daar uw voordeel mee doen door uw huidige energiecontract te vergelijken met andere aanbieders. De adviezen vanuit vergelijkingswebsites zijn vaak te algemeen, en u moet ook goed zoeken naar de goed verstopte voorwaarden. Een aantrekkelijke aanbieding kan soms toch tegenvallen, weten wij uit de praktijk. Een goed en persoonlijk advies, zonder verrassingen achteraf is veel belangrijker dan een cadeau krijgen waarvan achteraf blijkt dat u deze eigenlijk zelf uit eigen zakken heeft betaald. Tot slot: een website praat niet terug, maar wij gelukkig wel.

WILT U WETEN OF U TEVEEL BETAALT EN HOEVEEL U KUNT BESPAREN VIA ONS ENERGIECOLLECTIEF?