Energie uitgelegd: Groot zakelijke energie verbruikers

energie vergelijken zakelijk

Energie uitgelegd: grootzakelijke verbruikers

Tot nu toe betalen particulieren en kleinzakelijke gebruikers (zoals energieafnemers uit het mkb en zzp’ers) ofwel een vast tarief voor hun energie, of één hoog en één laag tarief, voor piek- en daluren. Grootzakelijke gebruikers werken echter met flexibele tarieven, aangezien zij kunnen inkopen op de fluctuaties van de energiebeurs APX. Maar wanneer is een afnemer eigenlijk een grootzakelijke gebruiker, en wat is de APX nu precies? Hieronder wordt een en ander uitgelegd.

Vergelijkingssites helpen

De zakelijke energiemarkt kan worden opgedeeld in grootzakelijk en kleinzakelijk energieverbruik. Een grootzakelijke afnemer heeft een capaciteit van meer dan 3 x 80 Ampère voor alle elektriciteitsaansluitingen, en meer dan 40 kubieke meter per uur voor gas. Hij betaalt per maand voor het daadwerkelijke energieverbruik, in plaats van maandelijkse voorschotten met een jaarafrekening. En hij ontvangt aparte facturen voor het energieverbruik en voor het netbeheer, terwijl dit voor de kleinzakelijke klant in één factuur gecombineerd wordt.

Grootzakelijk versus kleinzakelijk

APX staat voor Amsterdam Power Exchange, de naam waaronder de beurs in 1999 is opgericht ter ondersteuning van de liberalisering van de energiemarkt. Alle energie die op de Nederlandse markt wordt gebracht, wordt op deze beurs verhandeld. Het is een zogeheten spotmarkt, wat inhoudt dat de energieprijzen elke dag per uur worden bepaald. Op de website van de APX worden steeds het verhandelde aantal megawattuur en de prijs gepubliceerd. De APX-index is de prijs van de energie in euro per megawattuur. De energie die op een bepaald moment verhandeld wordt, wordt de dag erna geleverd.

Energieaanbieders kunnen ervoor kiezen op het ene moment meer of juist minder energie op te wekken. Daarnaast kan er meer of minder aanbod zijn omdat de opbrengst van zonne- en windenergie fluctueert met het weer en de tijd van de dag. Is de vraag naar energie op een bepaald moment groter dan het aanbod, dan is dat natuurlijk gunstig voor de aanbieders. Is het andersom, dan daalt de prijs en is inkopen aantrekkelijk.

De energiebeurs APX

Je kunt als energieafnemer ervoor kiezen om een prijs vast te leggen voor de duur van je contract. Met zo’n vaste prijs hoef je verder niet meer na te denken over je energietarieven. Maar je profiteert ook niet van prijsdalingen wanneer die optreden. Wil je zelf bepalen op welke momenten je tegen gunstige tarieven energie wilt inkopen, dan kun je beter een klikprijs nemen. Daarmee klik je op een bepaald moment je elektriciteit vast tegen de marktprijs die dan geldt.

Hoe kunnen we u helpen?

Wij bieden een unieke service aan met een energienota check.