Energie-U maakt handleiding voor huurders die zonnepanelen willen

Energie-U maakt handleiding voor zonnepanelen op huurwoningen

Voor koopwoningen is het vrij eenvoudig om zonnepanelen te laten plaatsen. Eigenaren kunnen zelf deze keuze maken, maar voor bewoners van huurwoningen is dit niet zo eenvoudig. Energie-U heeft nu een praktische handleiding opgesteld voor mensen die een huurwoning bewonen en interesse hebben in het laten plaatsen van zonnepanelen.

Een complete handleiding voor de zonnepanelen

De handleiding geeft op de eerste plaats inzicht in de werking van zonne-energie. Men weet lang niet altijd hoe dat nu precies werkt en wat de voordelen ervan zijn. Hieraan wordt goede uitleg gegeven aan de bewoners van huurwoningen die behoren tot de corporaties in Utrecht. Ook het financiële plaatje wordt volledig helder gemaakt door de handleiding en er staat in beschreven welke bewoners van huurwoningen de stap al hebben gezet. Van deze huurders worden de voorbeelden van het verloop en de financiën uitgelegd en de handleiding laat de huurders kennis maken met een geslaagde uitvoering, waarbij de Kersentuin wordt gebruikt, gelegen in Leidsche Rijn. Hiervoor is uiteindelijk gekozen voor een individuele regeling in plaats van een collectieve regeling, vooral omdat het terug leveren van elektriciteit per afzonderlijke meter meer oplevert.

Effectief voor gebouwen met zowel huur- als koopwoningen

Er zijn zeker in de stad veel gebouwen waarin zich zowel huurwoningen als koopwoningen bevinden. In de contracten staat vastgelegd dat iedere bewoner van het gebouw recht heeft op een gelijk deel van het dak. Hierbij maakt het niet uit of de bewoner huurt of eigenaar van de woning is. Dit maakt een project met zonnepanelen vaak lastiger, vooral omdat de huurders geen onderdeel uitmaken van de VvE. De Utrechtse corporatie Portaal heeft hier een goede oplossing voor gevonden, namelijk de ZAV. Deze zogenaamde ZAV, ook wel Zelf Aangebrachte Voorzieningen, wordt opgenomen in het huurcontract van de huurders. Hierdoor is het even goed mogelijk om zonnepanelen te plaatsen voor alle bewoners van een gebouw waarin huur- en koopwoningen aanwezig zijn. Alle bewoners kunnen er gebruik van maken en alle bewoners betalen eraan mee, ongeacht of zij huren of eigenaar van de woning zijn.

Wat gebeurt er dan als een huurder verhuist?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een huurder die het pand verlaat om naar een andere huur- of koopwoning te verhuizen het geld kwijt is. Uiteraard is ook hieraan gedacht. Wanneer een huurder het gebouw verlaat, dan kan deze de zonnepanelen laten zitten op het dak en ontvangt deze hier een vergoeding voor van de woningcorporatie.Geef een reactie