Meerdere energieleveranciers op één aansluiting vanaf 2018

Vanaf 2018 wordt het mogelijk om tegelijk meerdere energieleveranciers te hebben op dezelfde aansluiting.

Tegenwoordig is het nog niet mogelijk om voor elektriciteit op hetzelfde adres een contract af te sluiten bij meerdere leveranciers. Zonde, want dit zou wel eens voordeel op kunnen leveren volgens Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

 

Voordeel in verschillende omstandigheden

In bepaalde situaties is het makkelijker, of vooral voordeliger, om een contract af te sluiten bij verschillende energieleveranciers voor services op eenzelfde adres. Zo kan het bijvoorbeeld meer opleveren om een overschot aan zelf opgewekte energie te verkopen aan een andere leverancier dan aan de huidige energieleverancier. Ook kan het voordeliger zijn om de energie voor een garagebox onder de woning in te kopen bij een andere leverancier dan de energieleverancier die elektriciteit voor de woning zelf levert. Zelfs het afsluiten van een apart contract voor een laadpaal bij een andere leverancier kan voordeel opleveren. Vanaf 2018 zou dit mogelijk moeten zijn, zowel voor particulieren als ondernemingen.

 

Nog onduidelijkheid over de vastrechtkosten

Bij een energieleverancier moeten uiteraard ook vaste kosten worden betaald, zoals de kosten voor het netbeheer en het vastrecht. De kosten voor het netbeheer zijn vastgesteld per regio, waardoor hier geen extra kosten tevoorschijn zullen komen. De vraag is alleen wat er moet gebeuren met de vastrechtkosten. De AMC geeft aan dat er verschillende oplossingen denkbaar zijn. Een goede oplossing zou zijn om het vastrecht volledig te laten vervallen. Wanneer ook de heffingskorting dan zou komen te vervallen, dan is dit direct weer goed gemaakt. Dit is dus een goede mogelijkheid. Een andere optie zou kunnen zijn om de kosten te verdelen of de vastrechttarieven volledig gelijk te stellen. Er is nog niets bekend gemaakt over de oplossing, dus de tijd zal het leren.

 

Op een andere manier gaan vergelijken

Energieleveranciers vergelijken gebeurt nu uitsluitend op basis van de gedachte dat een particulier of een onderneming kiest voor een enkele energieleverancier op het betreffende adres. Wanneer het in 2018 mogelijk wordt om de elektriciteit af te nemen van verschillende energieleveranciers, dan zal er dus ook een nieuwe manier van vergelijken moeten ontstaan die ook kan vergelijken of er voordeel behaald kan worden door contracten bij verschillende energieleveranciers af te sluiten. Zo zal er bijvoorbeeld in de vergelijkingen rekening gehouden moeten gaan worden met de saldering. Uiteraard zorgt switchCollectief.NL ervoor dat u via ons ook na deze wijzigingen nog altijd de beste vergelijkingen kunt maken om de scherpste tarieven te vinden.Geef een reactie